Καλωσήρθατε, δεν έχετε συνδεθεί ακόμα | Σύνδεση | Εγγραφή
76ο ΕΦΥΡΑΙΑ ΓΗ
  1. 1. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΑΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Κόβουμε κλαράκια αγριελιάς ανά 10 εκατοστά και τα βάζουμε με τουλάχιστον 50 λίτρα νερού σε πλαστικό βαρέλι. Ανακατεύουμε καθημερινά. Σε τρεις εβδομάδες είναι έτοιμο. Αρχές Ιουνίου βάζουμε το μίγμα νερού και αγριελιάς σε πλαστικά μπουκάλια που τα τρυπάμε και τα κρεμάμε σε κάθε ελιά.

Πηγή: Ανδρέας Στρουμπούλης, εθελοντής

Μια μέρα που είχα επισκεφθεί τον ελαιώνα μίας αγρότισσας την ακούω να φωνάζει. Πρόσεχε που πατάς γεωπόνε! Είναι ο κονιζός το χορτάρι που ωφελεί τον ελαιώνα. Τον κονιζό τον έχω συναντήσει στη Τενέα, τον Σαρωνικό, την Περαχώρα  αλλά δεν τον έχω συναντήσει στη Βόχα. Λείπει ο ξενιστής το χορτάρι που τραβάει τον δάκο και ομολογουμένως οι προσβολές από δάκο είναι εντονότερες στη Βόχα από τις άλλες περιοχές.

Πηγή: Άρης Ηλίας, γεωπόνος εθελοντής

 

  1. 2. ΟΙΚΙΑΚΗ ΛΑΧΑΝΟΚΟΜΙΑ:

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ  Πιερίς ( Pieris Brassicae )  ΤΟΥ ΛΑΧΑΝΟΥ

Πιερίς ( Pieris Brassicae )  είναι λεπιδόπτερο.

Η κάμπια της λευκής πεταλούδας των Σταυρανθών με μαύρες ρίγες, που απομυζά τα φύλλα, καταπολεμάται στην βιολογική γεωργία με ψεκασμούς με αλεύρι σίκαλης ή με βάκιλο Θουριγγίας ( Bacillus Thurigiensis).

Την περίοδο της ωοτοκίας εναποθέτει σε κυψελοειδή μορφή κίτρινα αυγά κάτω από τα φύλλα και τα λιώνουμε με τα δάχτυλά μας.

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

Ο δορυφόρος είναι ακίνητος και μπορούμε να τον πιάσουμε και να τον λιώσουμε με τα δάχτυλά μας. Αν είναι θηλυκός έχει και υγρά, αν είναι αρσενικός δεν έχει. Την περίοδο της ωοτοκίας δημιουργεί σε κυψελοειδή μορφή κίτρινα αυγά που τα λιώνουμε με τον ίδιο τρόπο.

Πηγή: Κώστας Κόνδης, γεωπόνος

 

  1. 3. ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ ΑΡΓΕΙΤΙΚΟΥ ( ΜΠΑΚΙΡΙ) ΠΕΠΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΠΟΝΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πάντα σε κάθε πεπόνι μπακίρι υπάρχουν δυο σπέρματα καφέ χρώματος.

Πηγή: Κώστας Κόνδης, γεωπόνος

 

  1. 4. ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΠΟΝΙΩΝ ΆΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.

ΑΡΓΙΤΙΚΑ ή ΜΠΑΚΙΡΙΑ ( γιατί είναι πολύ γλυκά):

Έχουν καρπό με σχήμα μακρουλό μέτριου μέχρι μεγάλο μέγεθος,

φλούδα καρπού κιτρινωπή μέχρι πορτοκαλί με σχισμές ζάρες στη

φλούδα τους και  τα λέμε και ψωριάρικα και σάρκα καρπού

κιτρινοπράσινη. Είναι πολύ αρωματικά και πολύ νόστιμα.

 

 

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ:

Έχουν έντονες σχισμές ραβδώσεις, στη φλούδα τους και είναι πιο

μακρουλά και λιγότερο πλατιά από τα Αργίτικα.

 

Πηγή: Λευτέρης Σταθόπουλος, γεωπόνος εθελοντής

Τα πεπόνια Λουτρακίου, ή Σχίνου ή αεροδρομίου Λεχαίου είναι

απλά οι δυο προαναφερθείσες ποικιλίες αργίτικα ή Αγίου

Βασιλείου γιατί  όταν καλλιεργούνται στους τόπους αυτούς είναι

ιδιαίτερα νόστιμα και παραγωγικά. Κατά μία εκδοχή ο Σχίνος

είναι η περιοχή που ξεκίνησε η καλλιέργεια του πεπονιού.

 

 

Σχόλια
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε